Wie is Annet?

Portretten SURF. FOTO DE BEELDREDAKTIE / MARCO DE SWART

Mijn naam is Annet Smith. Ik ben in 1992 in het onderwijs begonnen als docent Engels en Duits en ben sinds januari 1999 werkzaam bij ROC Nova College in Haarlem. Ik werk daar nu als medewerker beleid en advies, voornamelijk op het gebied van taal en rekenen en ict in het onderwijs.

Mijn interesse voor ICT is begonnen tijdens mijn studie Engels aan de Rijks Universiteit Groningen. Daar volgde ik het bijvak Alfa Informatica, waar ik een klein beetje leerde programmeren en erachter kwam wat bits en bytes zijn. Mijn eerste computer was een XT, met een harde schijf van maar liefst 20MB (!).

Werken met de computer, spelen met de laatste gadgets, vak gerelateerde artikelen lezen, gamen en surfen op het internet zijn zaken waar ik dagelijks tijd aan besteed. Ik ben overtuigd van de meerwaarde die ict in het onderwijs kan hebben en denk dat het lessen afwisselender, leuker, effectiever en gedifferentieerder kan maken. Uitgangspunt moet dan wel de lesinhoud zijn en niet de ict-tool, want soms is geen ict  gebruiken een betere keuze. Gedurende 6,5 jaar heb ik geblogd op het weblog Gadgets en Onderwijs om de zaken die ik interessant of leuk vind te verzamelen en mijn mening te geven over ict gebruik in het onderwijs.

In mijn functie als medewerker beleid en advies probeer ik het gebruik van ict in de dagelijkse onderwijspraktijk te bevorderen. Zo werk ik in de Office 365 omgeving van de school en geef ik scholing aan collega’s (bijv. over TPaCK, Office 365, mediawijsheid, SharePoint en het Office pakket). Samen met een collega ontwikkelde ik de digitale leerlijn “De docent competent!”, die openbaar via Wikiwijs wordt gedeeld. Sinds mei 2016 houd ik me bezig met de mogelijkheden en implementatie van Office 365 en begeleid ik teams die een stap willen zetten richting effectiever samenwerken met behulp van ict.  Sinds januari 2017 ben ik ook betrokken bij de implementatie van Moodle bij ons ROC.

Ik ben online onder meer te vinden op LinkedInTwitter en Wakelet. Ik heb in het verleden verschillende webpagina’s gemaakt, die nog steeds door collega’s in hun lessen worden gebruikt (zie Links). Verder heb ik Kennisnet projecten geleid rondom streaming media en gaming. Ook ben ik al sinds de oprichting lid van het landelijke netwerk van mbo-ambassadeurs (eerst onder de hoed van Kennisnet, nu saMBO-ICT) en hoor ik bij het internationale MIE Expert netwerk van Microsoft waardoor ik een zeer waardevol netwerk in het onderwijs heb kunnen opbouwen.